Voetproblemen bij diabetici
Voetproblemen vormen een groot risico voor Diabetici. Wereldwijd lijden meer dan 250 miljoen mensen aan diabetes. Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat één op de vier diabetespatiënten vroeg of laat te maken krijgt met een voetprobleem, variërend van lichte afwijkingen tot meer ernstige problemen zoals voetzweren.
De complicaties van voetproblemen kunnen ernstige gevolgen hebben voor uw gezondheid. Het is daarom belangrijk om uw voeten regelmatig te laten controleren door een specialist, zoals de praktijkondersteuner van uw huisarts, uw huisarts, een podotherapeut, podoloog of een pedicure met een aantekening diabetische voet.
Er zijn verschillende belangrijke aspecten waardoor een diabetische voet kan gaan zweren en uiteindelijk amputatie nodig kan zijn:
⋅ Perifere neuropathie
⋅ Hart- en vaatziekte
⋅ Infectie
⋅ Vervorming van de voet
Dr.Comfort schoenen zijn zo ontworpen dat ze voorkomen dat er meer ernstige voetcomplicaties ontstaan als gevolg van diabetes.
Kijk hier voor een Dr.Comfort specialist bij u in de buurt »
Tips voor thuis
- Loop nooit op blote voeten.
- Voel altijd voordat u uw schoenen aantrekt of er geen steentjes in uw schoenen zitten.
- Onderzoek elke dag uw voeten op rode plekjes, blaartjes of wondjes. Geneest een wondje niet binnen zeven dagen? Raadpleeg dan uw huisarts.
- Was dagelijks uw voeten met hand-warm water, op dezelfde manier zoals u uw handen wast.
- Droog uw voeten zorgvuldig af vooral tussen uw tenen. Gebruik hiervoor een dunne zachte handdoek zodat u er goed bij kunt. Zo beschadigt u de huid tussen uw tenen ook minder snel.
- Neem nooit een voetenbad!
- Houd uw huid soepel door uw voeten dagelijks in te smeren met een zachte crème. Zorg ervoor dat er geen crème tussen uw tenen komt. Uw huid kan hierdoor week worden en sneller beschadigen.
- Trek dagelijks schone, soepele sokken of kousen aan. Deze moeten goed passen Zorg ervoor dat de naden van de sokken of kousen niet voor drukplekjes zorgen. Er zijn naadloze sokken en panty’s verkrijgbaar.
- Zorg voor goed passende schoenen en sokken zonder naden.
Schoenadvies
- Koop uw schoenen altijd ‘s middags. In de loop van de dag worden uw voeten namelijk dikker. Zo koopt u schoenen die goed passen.
- Loop in de winkel een paar rondjes. Bij twijfel niet kopen. Een goede schoen hoeft u niet in te lopen.
- Schoenen moeten zowel in de lengte. Als in de breedte voldoende ruimte bieden. De schoenen mogen nooit te spits toelopen.
- Laat uw voeten elk jaar opmeten. Uw voeten veranderen naarmate u ouder wordt.
- Belangrijk voor de ondersteuning van de voet is dat het contrefort (de hiel-versteviging van de schoen) stevig is. Deze kap zit aan de achterkant van de schoen en mag niet gemakkelijk vervormen.
- Schoenen met een veter of klittenbandsluiting hebben over het algemeen een betere pasvorm dan “instappers”.
- De hak van de schoen mag maximaal 2 – 3 cm zijn. Is de hak hoger? Dan ontstaat er een verhoogde druk onder de voorvoet. Voor een goede stabiliteit van de voet dient de hak breed te zijn.
- Heeft u zolen of ortheses die u wilt dragen in uw schoenen? Neem deze dan altijd mee naar de winkel en pas de schoenen met uw zolen of ortheses.
- Het is mogelijk dat uw confectieschoenen niet voldoende bescherming bieden. Raadpleeg dan een specialist.